Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, arama çubuğundaki URL’nin sitedeki konumunuza veya görüntülediğiniz web sayfasına bağlı olarak biraz değiştiğini fark edebilirsiniz.
Örneğin sunulan araç ve hizmetleri incelemek ve bunlara erişmek için mywebsite.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Veya web sitenin blog içeriği sunan bölümüne erişmek için blog.mywebsite .com adresini ziyaret edebilirsiniz. URL biraz değişse de, hala mywebsite web sitesinde, mywebsite alan adı altındasınız.
Bu makalede, URL’nin Subdomain olarak adlandırılan değişen kısmından ve tam olarak neden böyle olduğundan bahsedeceğiz.
Subdomain nedir?
Subdomain, bir web sitesinin alan adının başına eklenen bir ek bilgi parçasıdır. Web sitelerinin, blog veya çevrimiçi mağaza gibi belirli bir işlev için içeriği web sitenizin geri kalanından ayırmasına ve düzenlemesine olanak tanır.
Bir domain tipik olarak iki bölümü vardır: Üst düzey domain (TLD), .com veya .net gibi bir uzantıdır ve ikinci düzey domain (SLD), alan adının benzersiz kısmıdır, genellikle bir işletme veya marka adı. mavihost.net örneğinde net, TLD’dir ve mavihost, SLD’dir.
Subdomain, SLD’den önce gelen şeydir. En yaygın Subdomain, World Wide Web anlamına gelen www’dir. Bu Subdomain, bir web sitesinin ana sayfasını ve en önemli sayfalarını içerir. www alt alan adı o kadar yaygın olarak kullanılmaktadır ki, çoğu domain kayıt şirketi bunu alan adı satın alımlarına Varsayılan olarak sağlar.
Alt alanlar, bir web sitesinin bir bölümünü ana siteden ayırmak için de yaygın olarak kullanılır. Örneğin blog.mywebsite.com ve shop.mywebsite.com sırasıyla blogumuza ve online mağazamıza yönlendirir.
Alan adımızı ve alt alan adımızı başında bir protokol (web siteleri için HTTP veya HTTPS) ve sonunda isteğe bağlı bir dosya yolu ile grupladığımızda, tam bir URL’ye sahibiz.”HTTP nedir” makalesini okuyarak HTTP hakkında daha fazlasını öğrenin.
Karmaşık DNS yönetimi ve domain transferlerinden güvenlik endişeleri ve sınırlı kontrole kadar, domain hosting dünyasında gezinmek stresli bir görev olabilir. Domain barındırma genellikle birçok kullanıcı için zor olabilecek karmaşık DNS yönetimi görevlerini içerir. domain hosting söz konusu olduğunda güvenlik en önemli önceliktir.
Sezgisel araçlara sahip kullanıcı dostu kontrol panelimiz, alan adlarınızı zahmetsizce yönetmenize olanak tanır. Domain ayarlarını kolayca yönetin, DNS kayıtlarını değiştirin ve alan adlarını zahmetsizce platformumuza aktarın. Hemen domain hosting açılış sayfamızı ziyaret edin.
Subdomain ne için kullanılır?
Subdomain, web sitenizin çeşitli işlevlerini düzenlemenizi kolaylaştırırken, kullanıcıların bu farklı işlevleri bulmasını da kolaylaştırır.
Şöyle düşünün: Bir parti düzenliyorsanız, konuklara adresinizi vermeniz gerekir. TLD, yaşadığınız şehir, SLD ise numaranız ve sokak adınız olacaktır. Bir apartmanda yaşıyorsanız, misafirlerinizin hangi daireyi arayacaklarını bilmeleri için daha da spesifik olmanız gerekir. Daire numaranız bir Subdomain adına benzer olacaktır; büyük binanın sizin yaşam alanınıza ayrılmış belirli bir bölümü gibi.
Web sitenize mağaza, forum veya blog gibi daha fazla işlev eklemeyi planlıyorsanız, bu işlevleri ana web sitenizden ayırmak için alan adınıza bir Subdomain ekleyebilirsiniz.
Yerelleştirilmiş içerik oluşturmak için Subdomain adlarını da kullanabilirsiniz. Örneğin, birden fazla lokasyona sahip bir restoran zinciri işletiyorsanız, müşteriler her şeyi kapsayan içerik için www.myrestaurant.com adresini ziyaret edebilir. Ya da İstanbul, taksim lokasyonunuzda menü arayan müşteriler istanbul.myrestaurant.com üzerinden bu bilgilere ulaşabilirler.
Bir Subdomain ile Bir domain Arasındaki Fark Nedir?
Subdomain ve domain, bir web sitesinin URL’sinin parçasıdır. Bir Subdomain ile bir domain arasındaki temel farklar, bunların nasıl kullanıldığı ve ne için kullanıldığıdır.
Kök etki alanı olarak da adlandırılan domain, bir web sitesi oluştururken önemli bir parçadır. Sitenizin IP adresini mavihost.net gibi kolay hatırlanan bir adrese dönüştürür.
Kısacası domain, insanların web sitenize erişmek için bir web tarayıcısının adres çubuğuna yazdıkları şeydir. Bu arada, bir subdomain veya alt alan adı, esas olarak site düzenleme amaçları için kullanılan mevcut bir alanın ek bir parçasıdır.
Subdomain örnekleri
Web sitenizde bir subdomain oluşturmak istiyor ancak bunun nasıl görüneceğinden emin değilseniz, yukarıda belirtilen www.mywebsite.com ve blog.mywebsite.com örneğine bakın.
Mywebsite Blog’u web sitesinin geri kalanından ayırarak, ziyaretçilere bir bütün olarak mywebsite web sitesinde nerede bulunduklarını açıkça gösterir. Bu, www.mywebsite.com mywebsite ürün serisine odaklandığı, blog.mywebsite.com’in ise mywebsite ürünleriyle ilgili olması gerekmeyen makaleler içerdiği düşünüldüğünde faydalıdır. İkisini bir Subdomain ile birbirinden ayırmak, her şeyi düzenli tutar ve ziyaretçilerin ihtiyaç duyduklarını bulmalarına yardımcı olur.
Web siteleri, alt alanları dil veya bölgeyi belirtmek gibi başka şekillerde de kullanabilir. Wikipedia bunu makaleleriyle yapıyor. Örneğin, en alt alan adını, makalenin İngilizce yazıldığı, es’in İspanyolca yazıldığı vb. anlamına gelir.
İşte size eğlenceli bir subdomain hilesi: Bir Wikipedia makalesinin alt alan adını basit ile değiştirmeyi deneyin. Dili öğrenenler ve farklı ihtiyaçları olanlar için makalenin basitleştirilmiş bir İngilizce versiyonunu görebilirsiniz.
Şimdi kendi web sitenizde nasıl subdomain oluşturabileceğinize bir göz atalım.
Subdomain Nasıl Oluşturulur?
- Subdomaininiz için bir Ad seçin.
- cPanel’inize giriş yapın.
- Alt alan adınıza gidin.
- Yeni bir DNS kaydı oluşturun.
- Oluştur’a tıklayın ve Subdomaininizin çözülmesini bekleyin.
Alt alan adınızı ne için kullanmak isterseniz isteyin, onu web barındırma sağlayıcınızın yardımıyla oluşturabilirsiniz.
Subdomaininiz adlandırın
Öncelikle, sitenin atadığınız bölümüne en uygun alt alan adını düşünün. Yaygın alt alanlar arasında blog, mağaza, e-posta, destek, yardım ve etkinlikler yer alır. Bunu fazla düşünmenize gerek yok; sitenizin bu bölümünü kısa ve öz bir şekilde tanımlayan bir ad seçin ve yapabiliyorsanız bunu bir kelimeyle sınırlayın. Bu şekilde, URL’niz ek ad eklenmiş olsa bile ziyaretçilere temiz ve tanıdık görünecektir.
CPanel’inize giriş yapın
Subdomaininizi oluşturmaya başlamak için barındırma sağlayıcınızın cPanel olma olasılığı daha yüksek olan dosya yöneticisine giriş yapın.
Alt alan adınıza gidin.
Şimdi Alt Alan Adlarına veya Alt Alan Adları Ekle’ye gitmek isteyeceksiniz. Burada, seçtiğiniz Subdomaini girmeye başlayabilirsiniz. Subdomaini ekleyin ve birincil alan adınızın da seçili olduğundan emin olun.
Yeni bir DNS kaydı oluşturun
Alan oluşturulduktan sonra, yeni bir alan adı sistemi (DNS) kaydı eklemeniz gerekir. DNS’ye gidin ve Ekle’yi (veya benzer bir komutu) seçin. İster IP adresi, ister hedef barındırma adına bağlı bir IP adresi, bir sunucu adı veya bir joker alan adı olsun, alt alanınızın neye bağlanmasını istediğinizi seçin.
Oluştur’a tıklayın ve alt alanınızın çözülmesini bekleyin
Son olarak, Oluştur’a veya benzer bir övgüye tıklayın ve alt alanınızın çözülmesini bekleyin. Alt alanınızın web sitenizde uygulanması ve işlevsel olması genellikle 30 dakika ile 24 saat arasında sürer.
Subdomain ve Subdirectory
Alt alan adlarına benzer şekilde, subdirectory veya alt dizinler de sitenizi ve içeriğini daha iyi düzenlemenizi sağlar. İlk olarak, ikisinin yapı olarak nasıl farklılaştığına bir göz atalım.
- Subdomain: blog.alaniniz.com
- Subdirectory: alaniniz.com/blog
Temel olarak, bir subdomain, içeriğiniz için başka bir web sitesi oluşturur. Arayüzü tamamen yeniden tasarlayabilir ve onu alan adından ayrı bir site olarak değerlendirebilirsiniz.
Subdirectory ise web sitesinin parçalarıdır; bunlar site dosyalarının içindeki bir alt klasördür.
İdeal olarak, özel bir müşteri desteği veya benzersiz bir ürün veya hizmet gibi, kapsamlı içeriği veya sitenin geri kalanından çok farklı bir web sayfasını ayırmak için subdomain kullanmalısınız.
Subdomainin SEO için önemi
Bir web sitesini genişletirken, web sitesi operatörleri genellikle subdomain mı, subdirectory mi yoksa diğer alan adlarını mı kullanmaları gerektiğini merak ederler.
Subdomainler bağımsız alan adlarıdır ve SEO açısından kök alanla hiçbir bağlantısı yoktur, bu nedenle birincil alan, bağlantı gücünü ve güvenini alt alan adına aktarmaz. Bu nedenle web sitesi operatörleri, alt alan adlarını anahtar kelimeler için ayrı ayrı optimize etmeli ve bunlar için kendi bağlantı pazarlama stratejilerini geliştirmelidir. Bir avantaj, birincil alanın ve diğer alt alanların, Google’ın alt alan için algoritmik cezasından etkilenmemesidir. Aynı durum tersi için de geçerlidir.
Ayrıca, arama sonuçlarında genellikle alan başına yalnızca bir sonuç gösterilir. Alt alanlar, ek reklamlar yerleştirmek ve böylece daha fazla tıklama elde etmek için kullanılabilir.
Son Söz
Belirli bir sayfayı www subdomaini altında mı yoksa farklı bir subdomain altında mı yayınlamanız gerektiğinden emin değilseniz, web sitenizin birincil hedeflerini düşünün. Bu hedefle ilgili sayfalar www kapsamına girmeli ve sitenizin önemli bir bölümünü oluşturmaya yetecek kadar varsa, diğer sayfaları özel bir subdomain altına yerleştirmeyi düşünün. Birkaç sayfalık bir koleksiyonun muhtemelen kendi alt alan adına ihtiyacı yoktur.
Örneğin, bir çevrimiçi mağaza işletiyorsanız ve ara sıra blog gönderisi yazıyorsanız, mağazanız için www.mywebsite.com’u ve blog bölümünüz için blog.mywebsite.com’u kullanabilirsiniz. Tersine, esas olarak bir blog yayınlıyor ve sitede bazı ürünler satıyorsanız, blogunuz için www.mywebsite.com’u ve e-ticaret tarafı için store.mywebsite.com’u kullanın.
Web sitenizde subdomain uygulayarak, her bölüm için yeni domain oluşturmak zorunda kalmadan web siteniz için ayrı içerik ve hizmet bölümleri oluşturabilirsiniz. Alt alanlar, kullanıcıların ihtiyaç duyduklarını tek bir yerde bulmalarını da kolaylaştıracaktır. Ziyaretçilerinizin deneyimini geliştiriyorsa, muhtemelen atmaya değer bir adımdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Şimdi en yaygın sorularınızdan bazılarını cevaplayacağız
Subdomain nedir?
Subdomain, web sitenizin bir bölümünü ayırmak için alan adına eklenen bir önektir. Site sahipleri, öncelikle çevrimiçi mağazalar, bloglar veya destek platformları gibi kendi içerik hiyerarşilerini gerektiren kapsamlı bölümleri yönetmek için subdomain kullanır. Subdomain, alan adlarından ayrı bir web sitesi olarak işlev görür.
Bir Subdomain bir Domain mıdır?
Subdomain, birincil alan adınıza yapılan bir eklentidir. Temel olarak, bir subdomain, web sitenizin aynı birincil alan adı altında çalışan ayrı bir parçasıdır. Bir subdomain oluşturmak için birincil domaininiz olması gerekir. Birincil domain olmadan, üzerine bir Subdomain eklemenin bir yolu yoktur.
Bir URL’nin kaç tane alt alanı olabilir?
Bir alan adında en fazla 500 subdomain olabilir.
Son yorumlar